Yin-jooga on kehollinen työkalu palautumiseen ja elpymiseen. Harjoitus on parhaimmillaan meditatiivista, kehon ja mielen yhteyttä vahvistavaa. Yin-jooga harjoituksena on hidas ja lempeä, matka oman kehon äärelle, olemisen tilaan. Rauhallisessa yin-jooga harjoituksessa tietoinen mieli saa taukoa kun keho hidastaa.
Yin-joogan asanaharjoituksessa viipyillään pitkäkestoisissa asennoissa (2-5min), joita lähestytään lempeästi, puskematta ja rentouden kautta. Lihasten rentoutuessa on mahdollista vaikuttaa kehon syvempiin osiin (esim. faskia, luusto, nivelet, jänteet). Yin-jooga keskittyy kehon avaamiseen, lihasten vahvistamisen ja voimistamisen sijaan. Oleellista on se miltä harjoitus tuntuu, ei se miltä asanat näyttävät. Se kenelle yin-harjoitus sopii löytyy kokeilemisen kautta, aiempaa kokemusta vaatimatta.
Asanaharjoituksen lisäksi yin on myös filosofiaa. Rautaniemi tuo esiin Tie nimeltä yin -teoksessa (Hallikainen, 2022), että filosofian tärkeys joogassa nousee ilmeiseksi kun tarkastelemme erilaisia tapoja tehdä joogaa. Ensinnäkin joogafilosofioita on monia ja niissä on sekä yhtäläisyyksiä että eroja. Erot näyttäytyvät sen pohjalta millä tavoin harjoitusta tehdään, mitä sillä tavoitellaan ja miten harjoitusta lähestytään. Tottakai yin-harjoitukseen voi ryhtyä ilman sen suurempia filosofisia kiinnostuksia. Yin-jooga saattaa kuitenkin yllättää.
Harjoituksen hyödyt ja sille mahdollisesti asetetut tavoitteet ovatkin usein toissijaisia, sillä harjoitus tuntuu nostavan esiin sen mikä sillä hetkellä on tarpeen. Kun hellitämme ja kontrolli vähenee on hoivaavinta kuulla jälleen kehon hienovaraisia viestejä.
Yin-joogan hyödyt
- Vahvistaa kehon ja mielen yhteyttä
- Tukee kehon kuuntelemisen taitoja
- Suo tauon tekemiselle, mahdollisuuden olemiselle ja hellittämiselle
- Luo tasapainoa levon ja rentouden kautta
- Suo hetkiä olla tuntemustemme, tunteidemme kanssa
- Lisää itsetuntemusta ja kehittää mielenhallintaa
- Aktivoi parasympaattista hermostoa; sydämen syke hidastuu, hengitystiheys pienenee
- Tukee palautumista
- Laskee stressitasoja
- Suo mahdollisuuden myötätuntoisemmalle ja lempeämmälle suhtautumiselle itseen & muihin
- Opettaa hiljentymistä ja kiitollisuutta
- Ei vaadi aiempaa kokemusta
Yin-joogan juuret
Yin joogan juuret ovat monipuoliset. Yhdysvalloissa 1970-luvulla syntynyt joogatyyli juontaa juurensa kiinalaisesta taolaisuudesta ja intialaisesta joogaperinteestä. Nostan tässä esiin muutaman näkökulman, jotka avaavat mielestäni yinjoogan merkitystä kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin tukena.
Taolaisuudessa keskeistä tasapainon ja harmonian kannalta on luonnonmukaisuus. Olemme kaikki yhteydessä toisiimme ja elämämme matkalla on tärkeää elää itselleen totuudellisena. Kun yinissä pysähdymme itsemme äärelle, koen, että se avaa meille reittejä sen aidon luo, joka luo yhteyttä myös ympäröivään.
Luonnonmukaisuus yinissä näyttäytyy myös kiinalaisesta lääketieteestä nousevassa Viiden elementin -teoriassa, jossa olennaista on luonnon syklisyys. Teoriassa vuodenaikojen mukaan vaihtuvat elementit (tuli, maa, metalli, vesi ja puu) ovat kuin linssi, jonka läpi voi tarkastella sekä maailmaa että minuutta itsetuntemuksen ja -hyväksymisen polulla. Näin syksyllä tätä kirjoittaessani alkaa ravitsevan maa-elementin aika tulla päätökseen ja siirrytään metalli-elementtiin, joka päästää irti siitä, mikä on tarpeetonta. Ajatuksia herättävää onkin se kuinka ympäröivä yhteiskunta usein odottaa meiltä syksyisin entistä enemmän, samalla kun luonto hiljalleen hiljenee ja viestittää päinvastaisesta. Lisää aiheesta voit lukea mm. Vinokurin (2015) kirjasta Tuli, Maa, Vesi.
Kiinalaisesta lääketieteestä nousee myös Yin & Yang-teoria, jonka myötä on mielestäni helpompi ymmärtää mitä yin on. Kun yin on hiljaisuutta, olemista ja rauhoittavaa uloshengitystä, on yang puolestaan puhetta, tekemistä ja aktivoivaa sisäänhengitystä. Teoriassa niin sanotut vastaparit täydentävät toisiaan. Toisaalta yinissä on aina yangia ja yangissa yiniä. Molempia tarvitaan, voimaa ja vastavoimaa, tekemistä ja olemista, jotta syntyy harmoniaa. Yin-joogan yhteydessä puhutaan usein myös meridiaaneista, energiakanavista, joissa elämän energia chi kulkee ja joita asanatyöskentelyllä voidaan stimuloida lisätäksemme energian virtausta.
Filosofisempaa kulmaa hakiessa suosittelen tutustumaan mainittuun Tie nimeltä yin -teokseen (Hallikainen, 2022). Yin-jooga, Olemisen taito (Hallikainen, 2019)– teos avaa yinin maailmaa laajasti ja käytännönläheisestikin katsoen.
Yin-jooga suo mahdollisuuden kääntyä hektisestä maailmasta sisäänpäin
Harjoitus niin kuin päivät ylipäätään ovat erilaisia, eikä hidastaminen, hellittäminen ja oleminen ole todellakaan aina helppoa. Hiljalleen syntyvä tila kehossa ja mielessä auttaa usein kuitenkin tuomaan sen äärelle ´missä menen´. Koen, että sitä myötä avautuu mahdollisuus myös sydämen asioiden äärelle.
Lempeä itsen äärelle pysähtyminen ja hidastaminen harjoitukseen, tukee parhaimmillaan virtaavuutta niin fyysisesti, henkisesti kuin energeettisesti. Yin-harjoitus voikin olla yksi tapa hellittää ja tukea hyvinvointia. Se, että mahdollisuus olemiseen kasvaa, suo tilaa myös muutokselle. Merkityksellistä on itse kokea.
Liity Virtaustilan sisäpiiriin TÄÄLTÄ ja saat jatkossa ensimmäisenä tietoa ja harjoituksia hyvinvointisi tueksi.